KALKKUNAN SUOLAUS- JA PAISTO-OHJE

Mikäli haluat kalkkunaan miedon ja tasaisemman suolan kuin pelkästään suolaa pintaan hieromalla, tee näin:
Liuota 7½ rkl hienoa tavallista ruokasuolaa ja 1 rkl sokeria 5 litraan kylmää vettä. Hämmennä kirkkaaksi. Säilytä kalkkuna tässä liuoksessa riittävän kylmässä (max +6°C) paikassa. Suolaantumisaika vähintään 3 vrk, enintään 7 vrk.

Ota lintu huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Kuivaa kalkkuna. Jollet ole suolannut sitä ohjeen mukaan, niin hiero pintaan hienoa suolaa ja anna maustua huoneenlämmössä pari tuntia. Hiero sitten pintaa sitruunanpuolikkaalla. Laita voita rintaonteloon rintaluiden päälle ja rintanahan alle. Täytä kalkkuna tässä vaiheessa.


Aseta lintu selkäpuoli ylöspäin uunipannulle. Paista 160°C välillä valellen, joko voisulalla tai valeluliemellä, kunnes selkä on saanut kauniin vaaleanruskean värin.


Käännä linnun rintapuoli ylöspäin ja jatka paistamista välillä valellen, kunnes rintapuolikin on kauniin vaaleanruskea. Kypsyydestä varmistut pistämällä tikulla rintalihaksen paksuimpaan kohtaan. Ulos tulevan nesteen tulee olla kirkasta. Varo paistamasta liikaa, koska kalkkuna kuivuu herkästi.

TURUN MESTARIPALVI TOIVOTTAA
HERKULLISTA JOULUA !